«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»

«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα», ο Σωκράτης καλά τα είπε, αλλά αναφερόταν σε μια άλλη εποχή. Εν έτη 2010 όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο το καλύτερο. Και δεν εννοούμε αυτά που θέλουν οι άλλοι να γνωρίζεις, αλλά αυτά που θες εσύ να γνωρίζεις. Αν νομίζεις λοιπόν πως ξέρεις κάτι που δεν ξέρουν οι πολλοί και θες να το μάθουν μπορείς να γίνεις και εσύ ένας από εμάς...

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τα δελφίνια κοιτιούνται στον καθρέπτη

Για χρόνια υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη για το ποιο ζώο μετά τον άνθρωπο είναι αυτό με το εξυπνότερο μυαλό. Αρκετοί πιστεύουν ότι είναι ο Χιμπατζής που άλλωστε θεωρείται και πρόγονος του ανθρώπου. Οι επιστημονικές έρευνες όμως λένε πως ίσως τα δελφίνια να προσπερνούν στον πίνακα της κατάταξης τα συμπαθή κατά τα άλλα δίποδα θηλαστικά.  Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτήν την διαδικασία, αλλά θα αναφέρουμε ένα πολύ όμορφο χαρακτηριστικό που βρήκε ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΣ σχετικά με τα δελφίνια.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να περνούν πολλές ώρες μπροστά στον καθρέπτη, ειδικά αν έχουν να βγουν και να πάνε κάπου επίσημα. Ξέρατε όμως ότι την ίδια διαδικασία αλλά για διαφορετικό λόγο μπορούν να ακολουθήσουν και τα δελφίνια;


Σε αντίθεση με όλα τα άλλα ζώα στον πλανήτη, τα δελφίνια μπορούν και αναγνωρίζουν τον εαυτό του στον καθρέπτη. Για αυτό το λόγο άλλωστε, αν βάζει με λίγη μπογιά ένα σημείο του σώματος του, θα πάνε μπροστά στον καθρέπτη και θα προσπαθούν να επεξεργαστούν αυτήν την νέα εικόνα που έχουν πάνω στο σώμα τους.
Ο Χιμπατζής, αν και πρόγονος του ανθρώπου δεν έχει αυτήν την ικανότητα. Το μυαλό του Χιμπατζή είναι όμοιο με αυτό ενός τρίχρονου παιδιού. Μπορεί να αντιγράψει κινήσεις, να μάθει κινήσεις αλλά ως εκεί.
Οι επιστήμονες λένε ότι το μυαλό του δελφινιού ξεπερνάει αυτό το όριο και για αυτό το λόγο έχει την ικανότητα να καταστρώνει στρατηγικές ενώ μπορεί να μάθει και κάποια συμβολική γλώσσα. Τέλος τα δελφίνια έχουν έντονο και το στοιχείο των συναισθημάτων. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες στο παρελθόν έχουν καταγράψει γεγονότα όπου δελφίνια έσωσαν ανθρώπους ή αλλά ζώα από πνιγμό από καθαρή συμπόνια και όχι γιατί τα γνώριζαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου