«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»

«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα», ο Σωκράτης καλά τα είπε, αλλά αναφερόταν σε μια άλλη εποχή. Εν έτη 2010 όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο το καλύτερο. Και δεν εννοούμε αυτά που θέλουν οι άλλοι να γνωρίζεις, αλλά αυτά που θες εσύ να γνωρίζεις. Αν νομίζεις λοιπόν πως ξέρεις κάτι που δεν ξέρουν οι πολλοί και θες να το μάθουν μπορείς να γίνεις και εσύ ένας από εμάς...

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

S'il vous plaît je voudrais une FRAPPE

Κάποτε δεν υπήρχε περίπτωση να πας σε μια καφετέρια και να μην ακούσει από το 80% των πελατών, ειδικά το καλοκαίρι να παραγγέλνει έναν παγωμένο φραπέ. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει με τον Φρέντο να έχει πάρει τα πρωτεία. Κατά κάποιον τρόπο όπως και ο φρέντο είναι απόγονος του φραπέ καθώς παράγεται με την ίδια λογική. Ποιος όμως ήταν αυτός όμως που ήπιε πρώτος φραπέ;

Για να το βρούμε αυτό θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1957 και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο φραπέ δημιουργήθηκε όχι από τύχη όπως λένε οι περισσότεροι, ούτε από λάθος, αλλά από ανάγκη. Στην Διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά, ο Γιάννης Δρίτσας, αντιπρόσωπος της Νεστλέ στην χώρα μας, παρουσίασε ένα σοκολατούχο ρόφημα για παιδιά που το χτυπούσες στο σέικερ (το γνωστό σε όλους Νεσκούικ).
Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει Nescafé που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από την Νεστλέ και ήταν φυσικά ζεστός. Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό. Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας. O φραπέ πήρε το όνομα του από την γαλλική λέξη frappe που σημαίνει κουνημένος - ανακατεμένος.
Αρκετά χρόνια ο Δημήτρης Βακόνδιος θα καταλάβαινε πως έμαθε στους Έλληνες να απολαμβάνουν τον καφέ τους παγωμένο, είτε αυτός λέγεται φραπέ, είτε φρέντο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου